Ärtsoppa på torkade gröna ärtor

Ärtsoppa gjord på torkade gröna ärtor smakar på något sätt lite friskare än ärtsoppa gjord på gula ärtor.
Recept Ärtsoppa på torkade gröna ärtor (minst 8 portioner)
500 gr torkade ärtor. Låt ligga i vatten i minst 12 timmar, häll av och skölj.
300 gr rimmat fläsk i bit
1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande
2 hela skalade gula lökar
2 hela morötter, skalade
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 msk skånsk senap
2 liter vatten
Salt & vitpeppar
Häll upp vatten och lägg ned ärtorna, löken, morötterna, kryddorna, senapen och buljongen. De ska koka ihop under lock i 1,5 till 2 timmar på relativt låg värme. Det räcker med att du skalar löken och du behöver inte skära moroten, de ska plockas ur lite senare. Efter cirka 45 minuter lägger du ned fläsket, i hel bit. Skumma av vid behov.

Ta upp och släng löken och morötterna. Ta upp fläsket och dela i lagom stora bitar, lägg tillbaka detta i soppan. Smaka av med kryddor och salt och eventuellt lite mer senap. Låt det sjuda till du fått önskad konsistens. Det går också att ha i lite extra vätska om du känner att det behövs.