Östgötsk grönärtsoppa
Ärtsoppa eller ärtpuré på gröna, torkade ärter har ofta sagts vara typiskt för Östergötland. Grönärtsoppan tycks vara vanlig i borgarhemmen och serverades inte så sällan i form av puré vid fina middagar, ofta tillsammans med rostade eller stekta brödkrutonger. Så här bjöds den på Löfstad slott vid en middag i slutet av 1800-talet.

4 pers

200 g lättrimmat fläsk i tärningar
1 dl rotselleri
5 dl buljong
2 dl torkade gröna ärtor
1 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk hackad persilja
salt och mald vitpeppar
eventuellt 1 dl grädde

Skölj och blötlägg ärtorna över natten. Fräs fläsket och rotsellerin i smör i en kastrull. Pudra över mjöl och rör om samt häll på buljongen. Tillsätt ärtorna och låt soppan koka sakta under lock tills de är mjuka, 1 – 1,5 timma. Tillsätt mjölken och persiljan och låt allt koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt med grädde.