Grön ärtsoppa med vitlök

Du behöver;
500 g ärter torkade gröna
1.5 l vatten
0.5 st vitlök i klyftor
2 dl purjolök hackad
2 tärning grönsaksbuljong
salt (salt)


Att servera till:
olivolja
vitlöksklyftor skalade
spiskummin
färsk timjan
citronklyftor
gourmetsalt

Gör så här
1 Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Sila bort vattnet.
2 Lägg ärterna i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp och skumma av. Rör ner skalade vitlöksklyftor och purjolök. Smula ner buljongtärningarna. Koka soppan med locket på glänt ungefär 1 1/2 timme tills ärterna är mjuka och börjar falla sönder. Späd med kokande vatten om soppan känns för tjock.
3 Mosa soppan i mixer, kort eller längre tid allt efter hur slät du önskar den. Kan även mixas med mixerstav direkt i kastrullen, men det tar längre tid eftersom satsen är så stor. Smaka av soppan med salt.
4 Häll soppan i serveringsskål och ställ fram småskålar med olika tillbehör. Det går bra att lägga kryddor i oljan om man så önskar. Under måltiden får alla tillfälle att krydda soppan efter eget tycke.