Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström.

6-8 portioner

1 -1,2 kg högrev (plus ben)
1 gul lök
1 morot
1 purjolök
1 bit rotselleri
Några persiljestjälkar
Några timjankvistar
3 lagerblad
10-12 vitpepparkorn
Salt

Till soppan:
Buljongen från köttkoket
Köttet
1 gul lök
1-2 potatisar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 150 g)
1 purjolök
Några blomkålsbuketter
1 knippe persilja (endast bladen)

Klimp:
3 dl mjölk
3-4 msk mjöl
2 äggulor
Några riv på en muskotnöt
Salt

Till servering:
Knäckebröd
Vällagrad ost

Täck köttet och benen med vatten i en gryta och koka upp. Låt det koka några minuter tills skummet flutit upp. Ta upp köttet med en hålslev och spola av det hastigt i kallt vatten. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på nytt vatten, ca 2 liter. Börja med att tillsätta 1/2 msk salt, smaka av sältan igen senare. Koka upp. Förbered under tiden grönsakerna: Dela löken i stora klyftor, skala och skär moroten i bitar samt ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Prova att köttet är nästan färdigt. Det blir helt färdigt när det får svalna i buljongen. Sila buljongen, lägg tillbaka köttet och ställ kallt.
Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjolöken. Skär grönsakerna i lagom munsbitar, plocka blomkålen i mindre bitar och ställ åt sidan så länge.
Koka klimpen: Värm mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör till en ganska fast, lite stabbig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten kallna en aning. Rör ned äggulorna. Koka upp lättsaltat vatten. Forma smeten till matskedsstora, ovala klimpar. Lägg dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp med hålslev. Lyft bort ev. Fett från buljongen, hetta upp den och lägg i grönsakerna. Skär köttet i mindre tärningar och lägg i dem när grönsakerna börjar bli mjuka. Lägg även i klimpen. Tillsätt rikligt med fint skurna persiljeblad strax före servering. Servera med knäckebröd och en vällagrad ost.